zenekar

Szinte minden ember szereti a zenét. Elképzelhető, hogy evolúciós oka van a zene szeretetének? Van az agyban egy a zeneértésre szakosodott terület? És az állatok? Mi van a doboló majmokkal?
Dr. Scheuring István fizikus-biofizikus az ezzel kapcsolatos kutatásokról tart rendkívül szórakoztató előadást a kaviartnak. Beülsz a padba?

Tudomány

2018 -11-15 16.45

ELTE Pázmány Péter Sétány 1a - Északi tömb -1 szint, Rybár István terem (64-es terem)

A nagyobb térképért kattintson a linkre

lucian-freud-girl-with-dog-768x581

A kurátor, Fehér Dávid tart tárlatvezetést a Kaviartnak.
„Elegáns, nagyvonalú és szép tárlat a Bacon, Freud és a londoni iskola festészete.Nem csak remek és kvalitásos munkák, de egyenesen kulcs- és főművek láthatók itt a 20. századi brit festészetből”- írja róla Rényi András, és ha már ő dicsér valamit, arra oda kell figyelni. A kiállított művek javarészt a Tate Britain tavaszi tárlatából, továbbá több köz- és magángyűjteményből érkeztek azzal a kurátori szándékkal, hogy

Képzőművészet

2018-11-16 péntek 16.30h

Magyar Nemzeti Galéria

A nagyobb térképért kattintson a linkre

képvizsgálat vegvari

Amíg a művészettörténészek stíluskritikai, ikonográfiai elemzéseket végeznek, addig Végvári Zsófia természettudományos módszereket alkalmaz. Átvilágít, szemcsét vizsgál, anyagot analízál, egy-egy szakvéleményt olykor több hónapos kutatómunka előz meg, például amikor egy Raffaello kép vizsgálatakor meg kell találni, hogy a festék vajon melyik olasz bányából való. A szakértő bemutatja nekünk a vizsgálati módszereket, nagy felismerésekről és keserű csalódásokról is beszámol.

Képzőművészet Tudomány

2018 - 11. 29 16h és 2018 - 12. 06. 16h

XII.ker

A nagyobb térképért kattintson a linkre

kepes7

Két nyitott ember, akik folyamatosan kérdéseket tesznek fel. Az egyiket leginkább az érdekli, mi az, ami az embereket és kultúrákat összeköti és elválasztja, a másikat főleg az, hogy mi lakik a lelkünk mélyén és hogyan gyógyíthatóak a sebek. Mindkettőjük sokat köszönhet a véletlennek. Lugosi Viktória vendége ezúttal Kepes András író, televíziós műsorkészítő és Bányai Éva pszichológus, világhírű hipnóziskutató.

Egyéb Színház

209 - január 12 19h

Katona József Színház

A nagyobb térképért kattintson a linkre

fotosafari

Szafari és fotótúra Csorba Gábor zoológussal, a Természettudományi Múzeum tudományos igazgatójával és Müller László fotóművésszel
13 napon át Afrika legtisztább és legbiztonságosabb országában
2019 május 16–30-ig

Vörös homokdűnéken át Skeleton Coast vad tengerpartjáig, a nyársasantilopok, hegyizebrák lakóhelyétől a legnagyobb nemzeti parkig, ahol több ezer állat; antilop, gnú, elefánt zsiráf, orrszarvú, hiéna, oroszlán vár ránk. Megyünk delfin lesre és gepárdmentő központba, nézünk 250 millió éves kovásodott óriás fatörzseket és szan sziklarajzokat. Meglátogatjuk az opuwo törzset és járunk makulátlan németes kinézetű városokban. Csodás kis lodge-okban lakunk, napközben a zoológus hívja fel a figyelmünket az érdekességekre, este a fotós elemzi a képeket és segít felkészülni a másnapra.

Utazás

A nagyobb térképért kattintson a linkre