Loire menti kastélyok

Közékori fényűzés, reneszánsz pompa, barokk csillogás, várak, parkok, istállók, ármány és szerelem

Bálint Péterrel április 22-től 26-ig

Archívum Utazás

2020-04-22-26

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Útközben Párizsból Bloisba megállunk Orleánban, hogy megnézzük a Szűz szülőházát és belekóstoljunk a Loire menti specialitásokba. Már itt erős lesz a kísértés, hogy a helyi konyha remekeiből kipróbáljuk-e mondjuk a sült fogashátat halszósszal vagy a Tatin-torta karamellizált almáját.

Blois nagy idők tanúja. Itt áldották meg Jeanne d’Arcot, mielőtt elindult volna, hogy legyőzze Orléans-nál az angolokat. Ötszáz év építészete és a királyi udvarok mindennapjai elevenednek meg. A fényűző szobák életszerűen tükrözik a királyi pompát, amihez hét király és 10 királyné tette hozzá a magáét. És nem csak köveket és bársonyt, hanem állam- és hálószobatitkokat. Szegény Medici Katalin, ha sejtette volna, hogy ma már azt is tudni véljük mi történt a baldahinos ágyában…

Estére meglepetést tartogatunk.

Cheverny, az egyetlen ma is lakott kastély. Mértani pontossággal tervezték, ezért szimetrikus benne minden. Gondunk lesz rá, hogy megidézzük az egykori vadászatok hangulatát anélkül, hogy egyetlen lövés is eldördülne. És közben bizakodunk, hogy a kertben addigra megnyíljanak a tulipánok. 

 Chambord a francia reneszánsz szimbóluma.

Ma már a napkirály ízlését tükrözi a kastély, de a csalafinta dupla csigalépcsőjét Leonardo tervezte.  I.Ferenc idejében csak a vadászatokra népesült be az év közben üres kastély, a szolgák évente hurcolták a bútorokat és a kellékeket, amelyek az uralkodó és 2000 vendége kiszolgáláshoz kellettek. Nem ígérem, hogy végigjárjuk a 440 helyiségét, még kevésbé a 80 lépcsősort és a Párizs méretű parknak nevezett birtokot. Chambord termeiben és a kertjeiben is sok a vendég, utóbbiban például szarvasok laknak.

 Chenonceau.     

A hölgyek kastélyát egy gazdag arisztokrata nő építette és nők lettek a későbbi tulajdonosai is, egymás után hatan. Bizonyára őket kápráztatta el a sziget és a vízre épült kastély, amelyet a firenzei Ponte Veccio ihletett. Híres lakó között ott volt a szépségéről és műveltségéről híres Madame Dupin, akiért Voltaire is rajongott, és akibe Rousseau is szerelmes volt, még a fia tanítását is vállalta a kastélyban. A lenyűgöző gobelin és festmény gyűjtemény mellett érdemes lesz megnézni a barokk kertet.

Chaumont sur Loire 

Medici Katalin itt is lakott, és itt fogadta fel házi asztológusának Nostradamust. A kastély 500 éven át az Amboise családé volt, mindenki hozzátette a magáét. 1877-es tulajdonosai például Európa legmodernebb istállóját építették el. Belső terei az előbb látottakhoz képest talán kevésbé izgalmasak, de angol stílusú parkja gyönyörű, nem véletlenül, hogy a franciák ezt választották a nemzetközi kertfesztivál helyszínéül.

Amboise.    


 Amboise a megfejtés arra a kérdésre, miért a Louvre-ban van a Mona Lisa Firenze helyett. Előzetesen csak a annyit, hogy a király, I.Ferenc hívta meg Leonardot, aki három év múlva itt is hal meg, és itt temetik el.

Tours

A Tours-iak is bizonyára fel-felsóhajtanak, hogy hogy múlik a világ dicsősége.  1430-tól ugyanis 100 éven át az ő városukat tekintették a francia fővárosnak, mert az uralkodók az év javarészét itt töltötték. Székesegyháza  a 800 négyzetméternyi ólomüveggel az igazi gótikus pompa mintapéldánya.

Kiülünk a főtérre, ahol gyereként Balzac is szaladgálhatott, és elképzeljük a korabeli szereplőket, akikről a Tours-i plébános figuráit mintázta. És megkóstolunk valami helyi ínyencséget, ami lehet bármilyen hal, vagy a húskrémmel, vajjal, illetve kecskesajttal töltött zsömle ( fouaces), ezt ette a szintén itt született Rebelais hőse, Gargantua is.