Namíbia

Szafari és fotótúra Csorba Gábor zoológussal, a Természettudományi Múzeum tudományos igazgatójával és Müller László fotóművésszel
13 napon át Afrika legtisztább és legbiztonságosabb országában
2019 május 16–30-ig

Vörös homokdűnéken át Skeleton Coast vad tengerpartjáig, a nyársasantilopok, hegyizebrák lakóhelyétől a legnagyobb nemzeti parkig, ahol több ezer állat; antilop, gnú, elefánt zsiráf, orrszarvú, hiéna, oroszlán vár ránk. Megyünk delfin lesre és gepárdmentő központba, nézünk 250 millió éves kovásodott óriás fatörzseket és szan sziklarajzokat. Meglátogatjuk az opuwo törzset és járunk makulátlan németes kinézetű városokban. Csodás kis lodge-okban lakunk, napközben a zoológus hívja fel a figyelmünket az érdekességekre, este a fotós elemzi a képeket és segít felkészülni a másnapra.

Utazás

A nagyobb térképért kattintson a linkre

1.nap május 16 utazás

indulás BUD-ről, utazás: Quatar Airways

BUD/ DOHA                       17:30/23:55

Doha/ Windhoek             02:00/10:40

2.nap május 17 Windhoek

Némi pihenés után indulunk el, hogy felfedezzük a fővárost, furcsa érzés lesz Afrikában, mintha csak egy német városba érkeztünk volna. A város jelképévé vált Christuskirche-nek nevezett templomban még ma is németül celebrálják az istentiszteleteket. A fő bevásárló utcát, a Kaiserstrasset ugyan már átnevezték Indepence Avenura, de a parlamentnek is helyt adó Tintenpalast , még nevében is emlékeztet a bennszülöttek és a gyarmatosítók kétes viszonyára. A múzeumban rögtön megismerkedhetünk az egyes törzsek eltérő életmódjával, és sokfelé felfedezhetjük a Gibeon névre keresztelt meteorit darabjait, amelyek egy négymilliárd évvel ezelőtt megsemmisült bolygóból származnak. Egyes – nem brit – tudósok szerint, a vas és nikkel tartalmú ásvány a bizonyíték a földön kívüli életre.

Hotel: Olive Grove Guesthouse   http://olivegrove-namibia.com/gallery/

3.nap május 18. Windhoek – Sossuvlei

 

sosuusvlei homokdűne 

A Namib-sivatag területe majdnem akkora, mint Magyarországé, Itt már látunk állatokat, még ha nem is olyan változatosságban, mint utunk során később, végül pedig az Ethosa Nemzeti Parkban. Ide még nem az állatvilágért, hanem azért zarándokolnak az elszánt természetkedvelők, mert ilyen színű és formájú homokdűnéket sehol másutt nem látni a világon. Útközben megállunk egy kastélynál, amelynek nem a kora, mint inkább a története érdekes. A Maltahöhe-től délre fekvő dombok között álló  Duwisib kastélyt 1909-ben a legendás Hans-Heinrich von Wolff báró építette amerikai menyasszonyának. A német hajókkal nem csak az építőanyagok, acélhuzalok érkeztek meg, de az összes antik bútor is, amelyekről azt tartják, hogy egy bizonyos Adrian Esterhuizen (!!!) 28 kocsival két éven át szállította a kastély berendezését a kikötőből, a sivatagon át Maltahöhébe.

Megtett kilométerek: 330

Hotel: Sossusvlei Lodge    http://www.sossusvleilodge.com/

dinner-terrace-at-sossusvlei

4.nap május 19 Sossusvlei – Tsaris – Naukluft Hegység

Kora reggeli indulunk, hogy a Namib Naukluft Nemzeti Parkban nézzük meg, ahogy a dűnék mögött felkel a nap. Itt Sossusvleiben vannak a világ legmagasabb, 400 méter magas homokdűnéi. Aki akar, fel is mászhat egy kisebbre, mielőtt tovább indulunk a Sesriem kanyonba, melynek szabálytalan formáját, 30–40 méter magas falait évszázadok eró­ziója formálta lélegzetelállítóvá.

Megtett kilométer: 240

Vacsora és szállás: Sossusvlei Lodge 

5.nap május 20 Tsaris – Naukuluft hegység és Swakopmund, ahol a namíb dűnék találkoznak az Atlanti óceánnal

gazellák

Szafarira indulunk a Tsaris térségében, amely amellett, hogy tökéletes hely madárlesre, hegyizebrák, struccok, gazellák lakóhelye. Útközben egy holdbéli táj is elénk tárul és egy egész különleges növényt is nézünk, a Welwitschia Mirabilist, amely első ránézésre olyan, mint egy elhalt gyomnövény, nem véletlenül nevezik minden törzsi nyelven élő fossziliának, ugyanis akár ezer évig is elél, nő, de mindvégig csak két levele van. A tengert Walvis Bay-nél pillantjuk meg.

Swakopmund hotel

Napi megtett út: 346.5 km

Hotel: Strand Hotel Swakopmund . https://www.strandhotelswakopmund.com/

6.nap május 21 Swakopmund

Swakopmund

Ezen a napon élvezzük a tengerpart nyugalmát, hiszen kevés ilyen hely van a világon, ahol a tenger és a sivatag találkozik. Amúgy végy egy békebeli német kisvárost, sörfőzőkkel, evangélikus templommal, ahogy kell, adj hozzá pálmafákat, trópusi időjárást, mosolygós embereket. És akkor már Swakopmundban is vagy. Igen a baktérítő és az egyenlő között, ahol a turisták a homokdűnéken quadoznak, a helyi srácok pedig jégkorongoznak a sportcsarnokban.

Hotel: Strand Hotel Swakopmund

7.nap május 22. Swakopmundból Palmwagba

zsiráf Damaraland

Damaraland csodálatos és változatos vidékére indulunk. Keresztülhaladunk a Skeleton Coast Parkon, útközben megállunk Twyfelfontein-ben, amely Namíbia egyetlen Unesco világörökségi helyszíne. A sziklarajzokon, 2500 kvarckővel vésett állatot találhatunk. Késő délután érkezünk meg az Uniab folyóhoz.

Twifelfontein nagy

megtett út: 428 km

Hotel: Palmwag Lodge  http://www.palmwaglodge.com/

8.nap május 2 Palmwagból Opuwoig

Kaokoland felé vesszük az irányt. A terület Namíbia legvadabb és legkevésbé lakott területe, 2 km²-re 1 lakos jut, többségük a himba törzshöz tartozik. A fő település Kaokolandban Opuwo városa, ahol majd mi is lakunk.

szurikáta

Megtett út: 300 km

Hotel: Opuwo Country Lodge http://www.opuwolodge.com/

9.nap május 24

himbák

Egy kellemesen eltöltött reggeli után meglátogatunk egy Himba –falut, benszülöttek laknak erre, akik már a legkevésbé sem lepődnének meg egy lepottyant colás üvegen, ahogy a turistákon sem, de azért még őrzik a hagyományokat. Délután pihenés és szabadprogram.

Hotel:Opuwo Country Lodge . http://www.opuwolodge.com/Lodge.ht

10. nap május 25 Opuwoból a Dél-Etosha-ba

karakál2 

Tovább megyünk az utazás leginkább várt helyszínére, az Etosha Nemzeti Parkba, mely Afrika egyik leginkább karbantartott szavannás parkja, rendkívül gazdag élővilággal. A nagymacskáktól az elefántig, zsiráftól a rinocéroszig, kudutól a szurikátáig mindent láthatunk, ha szerencsénk van. Azért utazunk májusban, mert ez nem forró, de nem is zöld időszak, az állatok az itató felé tartanak, tehát tudjuk merre keressük őket, továbbá nincs nagy növényzet, amely elrejtené őket a szemünk elől. Sósivatag, zebrák, karakálok, zsiráfok, lóantilopok, gnúk, flamingók és pelikánok között autózunk majd.

Napi megtett út: 414 km

Hotel: Toshari Lodge (Etosha Gateway) . https://toshari.com/

11.nap május 26. Etosha

zebra stripes

Azt mondják, hogy a namíbiai Etosaha Nemzeti Park az egyik legkiválóbb terep az életfogytig tartó szafari-imádat megszerzésére.Az Etosha a helyi bennszülöttek nyelvén azt jelenti “Nagy Fehér Hely”. Az elnevezés abból fakad,hogy a kb. 5000 km2 területű sós mocsarakkal, vízállásokkal borított terület nagy része a száraz évszakban kiszárad,és visszamarad a fehéres színű sós homok… Az esős évszakot követően ebben az óriási, lefolyástalan teknőben egy nagy (több Balatonnyi nagyságú) és sokezer kisebb-nagyobb vízállás alakul ki, amelyeken afrikai vízimadarak milliói találnak otthont és élelmet. Az Etosha növényvilága is rendkívül változatos, a tüskebozót-és fűszavannákon kívül Mopani-, Tamboti- és Marula-erdők pálmák és vadgyümölcsök is tenyésznek itt. A víz-és táplálékbőség miatt természetesen az állatvilág is rendkívül változatos és gazdag.

Megtett út: kb 250 km

Hotel: Mokuti Etosha Lodge . https://www.mokutietoshalodge.com/

12.nap május 27. Etosha – Okonjima Nemzeti Park

 africat

Visszafele kezdjük meg utunkat, Tsumeb és Otavi érintéséve, Otjiwarongo felé. Okonjima-ba érkezve meglátogatjuk az AfriCat Foundation-t. Az AfriCat Alapítvány ma már jelentősen hozzájárul Namíbia nagy ragadozóinak hosszú távú megőrzéséhez.

Megtett út:: 350 km

Hotel:Okonjima Plains Camp . https://okonjima.com/

13.nap május 28. Utazás Windhoekba

WindhoekTown_1920x1280

Érkezés után még lesz egy kis szabad időnk egy utolsó sétára vagy vásárlásra a városban

napi megtett út: 226 km

Hotel:AVANI Windhoek Hotel & Casino https://www.minorhotels.com/en/avani/windhoek/gallery

14.nap május 29. Hazautazás

12:40 hazaindulás

Május 30-a érkezés Budapestre 06:45.kor

 

Még nincs hozzászólás